Menú Abonats

Alimenta la teva microbiota

A continuació el cinquè capítol del llibre, on parlo de la microbiota. És possible que aquest terme no us soni gaire, però crec que us puc assegurar sense gaire risc a equivocar-me que en els propers mesos el sentireu molt:

En Xavi Cañellas i el Jesús Sanchís han escrit un llibre que tothom hauria de llegir. Però els que han de ser pares o els que fa poquet que ho som, no només l’hauríem de llegir, sinó que ens l’hauríem d’estudiar.

“Niños sanos, adultos sanos” ens explica la importància de la microbiota intestinal (el que abans anomenàvem “flora intestinal”), i del seu impacte en la nostra salut. Cada dia apareixen més estudis que relacionen una microbiota sana amb una bona salut.

Per no complicar-ho gaire, definiria la microbiota com el conjunt de microorganismes, principalment bateries que resideixen per tot el nostre cos, però principalment als intestins, i per això ens referim sobretot i generalitzant a la microbiota intestinal. Aquests bacteris poden ser dolents o beneficiosos, i, de fet, la majoria podríem dir que són bons.

Insisteixo en la recomanació de llegir el llibre, però us explicaré alguns aspectes essencials.

Perquè és tan important la microbiota?

Bàsicament perquè cada microorganisme té una funció especialitzada que ens ajuda a trobar-nos sans. Hi ha que metabolitzen els aliments, d’altres que ens protegeixen d’infeccions i d’inflamacions cròniques, alguns s’encarreguen de produir vitamines i nutrients essencials… És a dir, que pràcticament s’encarreguen de què les funcions fisiològiques del nostre cos es duguin a terme correctament.

El problema el tenim quan ens adonem que fer un mal ús de medicaments tan importants com els antibiòtics té un efecte negatiu directe a la nostra microbiota. O que els nivells d’estrès elevats crònicament també l’afecta… o que una mala alimentació pot causar estrall en aquest òrgan.

El conjunt de microorganismes que formen la nostra microbiota té unes etapes que són claus perquè reuneixi el màxim de components beneficiosos:

-l’embaràs de la mare i la gestió de l’estrès i l’alimentació en aquest període

-el moment del naixement al passar pel canal del part

-el primer contacte amb la pell de la mare.

S’ha demostrat que si en aquestes tres fases tot funciona bé (la mare té un bon embaràs, té uns bons hàbits alimentaris, no pren medicaments ni fuma, té els nivells d’estrès controlats, el part és natural i no per cesària i pot tenir al bebè pell amb pell just acabat de néixer), la microbiota del nadó tindria una diversitat que seria ideal per mantenir un bon estat de salut els primers anys de vida, i la resta si segueix uns bons hàbits.

Però afortunadament, si no s’han complert aquests requisits per la raó que sigui, el Xavi Cañellas i el Jesús Sanchís en donen al seu llibre pautes per poder reprogramar la nostra microbiota, i la nostra salut.

Com que alguns dels consells que donen ja coincideixen amb els d’aquest llibre, ens centrarem a comentar el més específic i potser desconegut:

Com alimentem la microbiota?

En realitat els aliments que ens ajuden a tenir una quantitat i varietat de bacteris beneficiosos no varien gaire del que comentàvem al primer capítol sobre alimentar-nos amb menjar de veritat: verdures i hortalisses, fruites, alguns llegums, tubercles…

El que sí que faré serà un petit aclariment entre els aliments que són probiòtics i els prebiòtics.

Els probiòtics, que segur que us sonen d’algun anunci de iogurts a la tele, són principalment aquells aliments fermentats que contenen ells mateixos una sèrie de microorganismes que ajuden a repoblar la microbiota intestinal. Ara s’ha posat molt de moda prendre’ls en forma de suplements fins i tot per tractar alguna alteració digestiva. Els podem trobar en aliments fermentats de manera natural i sense que s’hagi afegit sucre: iogurt natural, kéfir, té kombucha, col fermentada…

Els aliments prebiòtics fan referència a aquells que serveixen d’aliment dels microorganismes que ja existeixen a la microbiota intestinal. Principalment els que tenen fibra fermentable, com , per exemple, el midó resistent de la patata, moniato, plàtan (millor deixar-los refredar i després escalfar-ho per menjar-los), la pectina d’algunes fruites com el kiwi, raïm, plàtan, taronja , poma…a ser possible cuits (com la compota de poma). Insisteixo, la meva intenció és que fer-vos adonar de la importància de la microbiota, i si us interessa el tema, podeu llegir el llibre on està molt ben explicat, o fins i tot escoltar aquesta entrevista de radio fitnesrevolucionario de Marcos Vàzquez a Jesús Sanchís on aprofundeixen en el tema.

Com aplicar el consell:

  • Si esteu a punt de ser pares o teniu pensat ser-ho, intentar complir tots els requisits que siguin possibles per assegurar que el vostre nadó tingui en màxim d’opcions de néixer amb una bona microbiota. Recordeu que abans de néixer és el moment clau.
  • En el cas individual de cadascú de nosaltres, reprogramar-la amb totes les claus que hem anat explicant i que van íntimament lligades als 10 consells del llibre. No n’hi ha cap que no beneficiï a la microbiota: alimentació de veritat, posar èmfasi en probiòtics i en prebiòtics, controlar l’estrès, equilibrar el nostre ritme circadià, prendre el sol, beure aigua, practicar activitat física, mantenir relacions socials…
  • Un altre punt interessant que també podem seguir és controlar la higiene personal perquè sigui l’adequada, però sense passar-nos. Vigilar molt els sabons i cremes que fem servir, i puntualment permetre’ns i permetre als nens que s’embrutin i que juguin amb animals.
Encara no hi ha cap comentari

Deixa un comentari